Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016

Το φαγητό της ημέρας- Ικαριώτικο Σουφικό(πηγή:http://www.dianekochilas.com/)


Το Σουφικό είναι από τα αγαπημένα μου καλοκαιρινά πιάτα και έχει καταγωγή από την πατρίδα μου, την Ικαρία. Αν θέλετε να το φτιάξετε με τον πατροπαράδοτο τρόπο θέλει αρκετή υπομονή, αφού θα πρέπει να αλατίσετε το κάθε λαχανικό ξεχωριστά και να το αφήσετε να στραγγίξει. Στη συνέχεια, θα πρέπει να σοτάρετε το κάθε λαχανικό επίσης ξεχωριστά σε ελαιόλαδο και τέλος να τα στρώσετε όλα μαζί σε μια μεγάλη κατσαρόλα, μια μαντεμένια γάστρα ή άλλη κατσαρόλα με βαρύ πάτο. Συνήθως ο κόσμος "κλέβει" λίγο, σοτάροντας όλα τα υλικά μαζί ή χρησιμοποιώντας μια φριτέζα, αλλά τα αποτελέσματα ωχριούν μπροστά στη νοστιμιά της αυθεντικής συνταγής: ένα νοστιμότατο πιάτο με στρώσεις από καραμελωμένα λαχανικά εποχής και άφθονο ελαιόλαδο. Όταν είχαμε ακόμη το εστιατόριό μας στο νησί, αυτό ήταν το καλύτερο πιάτο μας. Η ονομασία του ίσως προέρχεται από το ιταλικό "soffocare" που σημαίνει ασφυκτιώ -σα να λέμε δηλαδή ότι τα λαχανικά πνίγονται μέσα στο μπόλικο λαδάκι! Ίσως όμως προέρχεται και από το τοπικό ιδιόλεκτο του νησιού -"σου άφηκα" δηλαδή "σου άφησα", που σημαίνει ότι είναι τόσο νόστιμο που πρέπει να αφήσουμε λίγο και για όποιον λείπει από το τραπέζι! Το σουφικό ταιριάζει άψογα με λίγη φέτα στο πλάι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου