Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

Φιλοζωική Πέμπτη- Τα ζωάκια δεν είναι δώρα..





Φίλοι μου τώρα που πλησιάζουν οι γιορτές είναι η κατάλληλη στιγμή να μιλήσουμε για το αν είναι τελικά κατάλληλο δώρο τα ζωάκια.
  Κατ αρχάς ας αναλογιστούμε τις υποχρεώσεις, την φροντίδα, το κόστος και τον χρόνο που χρειάζεται ένα ζωάκι. Είστε σίγουροι ότι το άτομο ή η οικογένεια στην οποία σκοπεύετε να δωρίσετε ένα ζωάκι γνωρίζει και είναι έτοιμοι να αναλάβουν αυτή την ευθύνη.  Τα ζωάκια πρέπει να φάνε, να έχουν νερό, ένα βιώσιμο περιβάλλον, θα χρειαστεί να μεριμνήσετε για την υγιεινή του, να το πηγαίνετε βόλτα σε σταθερές ώρες, την κτηνιατρική φροντίδα που περιλαμβάνει ετήσια εμβόλια, αποπαρασίτωση, στείρωση, ίσως αρρωστήσει και χρειαστεί φάρμακα, θα θέλει κάποια εκπαίδευση. Είναι δέσμευση και θέλει υπευθυνότητα. Δεν είναι ένα λούτρινο ζωάκι με το οποίο θα παίξουμε μαζί του και ύστερα θα το παρατήσουμε σε κάποιο ντουλάπι. Οπότε σίγουρα μπορεί να έχετε όλες τις καλές προθέσεις αλλά τελικά να κάνετε κακό με αυτή την επιλογή στο ζωάκι και να ταλαιπωρήσετε και μια οικογένεια που δεν είναι έτοιμη για αυτές τις υποχρεώσεις.
  Καλό για όσους σκέφτονται να κάνουν δώρο ένα ζωάκι είναι να επισκεφτούν κάποιο καταφύγιο.. τα καταφύγια έχουν ζωάκια τα οποία ήταν σε κάποια οικογένεια, σε κάποιο σπίτι και τελικά δεν άντεξαν την ευθύνη και τα παράτησαν σε καταφύγιο ή ακόμα χειρότερα τα πέταξαν στο δρόμο. Στο πρώτο μου κείμενο ανέφερα το αυτονόητο που δυστυχώς φαίνεται σε πολλές περιπτώσεις να μην είναι και τόσο αυτονόητο.. τα ζωάκια έχουν συναισθήματα και ανάγκες, στεναχωριούνται, χαίρονται, αγαπάνε, ζεσταίνονται , κρυώνουν και άλλα πολλά. Δεν είναι παιγνίδια, είναι ψυχές που δικαιούνται σεβασμό.
 Επίσης τείνουμε να θέλουμε να τα κάνουμε δώρο σε παιδιά.. τα παιδιά δεν είναι σε θέση να τα φροντίσουν χωρίς την καθοδήγηση κάποιου που γνωρίζει. Αντίθετα μπορεί τα παιδιά άθελά τους να βλάψουν τα ζωάκια είτε πιάνοντας τα άγαρμπα, βάζοντας παραπάνω δύναμη είτε δίνοντας τους λάθος τροφή κ.α..
  Σίγουρα οι προθέσεις σας μπορεί να είναι καλές αλλά μην κάνετε δώρο ζωάκια. Πάντα έχετε τη δυνατότητα να ενημερώνεστε από ειδήμονες που εργάζονται σε καταφύγια, φιλοζωικούς οργανισμούς, κτηνιατρεία και πριν από κάθε απόφαση να έχετε μια σωστή συμβουλή. 
  Τα ζωάκια δεν είναι μόνο για τις γιορτές αλλά για μια ζωή!

forest/bosco/xristina
  

4 σχόλια:

  1. Χριστίνα μου καλημέρα!
    Σήμερα δηλώνω συγκλονισμένη με το άρθρο σου
    Μου αρεσε παρα παρα πολυ
    Με βρισκει συμφωνη αλλωστε και θα το κοινοποιησω και στο φεισμπουκ
    Τα ζωα δεν ειναι δωρο, ειναι συντροφια και πολυτιμα.
    Ειναι ζωες πανω απο ολα και η ζωη δεν ειναι δωρο, είναι αξία!
    Φιλια πολλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Κικούλη μου!! Ευχαριστω ! Χαιρομαι που σου άρεσε!!

      Διαγραφή
  2. τέλειο το μήνυμα της φωτογραφίας! έτσι ακριβώς, ζωούλες είναι και τα ζώα, έχουν ψυχή και αυτά! δεν είναι παιχνίδια! φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή