Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

Το φαγητό της ημέρας- Κυπριακή φλαούνα(http://foodmuseum.cs.ucy.ac.cy/)




Η φλαούνα είναι το χαρακτηριστικότερο πασχαλινό έδεσμα που παρασκευάζεται και καταναλώνεται σχεδόν σε όλα τα νοικοκυριά της Κύπρου. Η γέμισή της, ο φωκός όπως λέγεται, ετοιμάζεται 4-5 ώρες νωρίτερα ή από το προηγούμενο βράδυ. Ζυμώνεται με παραδοσιακό προζύμι, αυγά και τυρί, ενώ προαιρετικά προστίθενται σταφιδάκια.  


Υλικά
Για τη ζύμη:
2 κιλά αλεύρι
1 κ.γ. αλάτι
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
Μέχλεπι, μαστίχα, γλυκάνισο (κοπανισμένα καλά)
2 φλιτζάνια λάδι
Προζύμι (στο μέγεθος 2 αυγών)
Γάλα χλιαρό για το ζύμωμα

Για το φωκό (γέμιση):

2 κιλά τυρί φλαούνας και χαλούμι
1/2 φλιτζάνι σιμιγδάλι
~12 αυγά
1 κομμάτι προζύμι (στο μέγεθος 2 αυγών)
Μαστίχα, μέχλεπι
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
Ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο
1 φλιτζάνι σταφιδάκια (προαιρετικά)

Για επάλειψη:
2-3 αυγά κτυπημένα
Σησάμι


Εκτέλεση
Για να φτιάξουμε τις φλαούνες ετοιμάζουμε το φωκό από το προηγούμενο βράδυ ή 4-5 ώρες πιο μπροστά.
Τρίβουμε το τυρί 1-2 μέρες πριν για να στεγνώσει και να πάρει πιο πολλά αυγά.
Προσθέτουμε το σιμιγδάλι, το μέχλεπι και τη μαστίχα και ανακατεύουμε καλά.
Κτυπούμε τα αυγά.
Κάνουμε ένα βαθούλωμα στη λεκάνη με το τυρί, προσθέτουμε το προζύμι και ρίχνουμε τα αυγά. Τρίβουμε με τα δάχτυλα καλά-καλά να διαλυθεί το προζύμι. Προσθέτουμε όσα αυγά χρειαστεί για να γίνει ο φωκός μάλλον σφιχτός.
Την επόμενη μέρα προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ, το δυόσμο και τα σταφιδάκια, και αν χρειαστεί ακόμα 1-2 αυγά.

Για τη ζύμη κοσκινίζουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι, προσθέτουμε το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ, το μέχλεπι, τη μαστίχα, το γλυκάνισο και ανακατεύουμε καλά τα υλικά.
Προσθέτουμε το λάδι και ρυζιάζουμε το αλεύρι με τα δάχτυλα. Προσθέτουμε στη συνέχεια το προζύμι και γάλα χλιαρό για να διαλυθεί το προζύμι και ζυμώνουμε να γίνει μια ζύμη κανονική.

Αφήνουμε τη ζύμη για 1-2 ώρες να φουσκώσει και ανοίγουμε λεπτά φύλλα πάχους ½ εκατοστού και κόβουμε πίτες στρογγυλές στο μέγεθος που θέλουμε.
Περνούμε την εξωτερική πλευρά της πίτας σε σησάμι, προσθέτουμε ανάλογο φωκό και κλείνουμε στο σχήμα που θέλουμε τις φλαούνες.
Πριν τις ψήσουμε τις αφήνουμε να φουσκώσουν, τις αλείφουμε με κτυπημένο αυγό και σησάμι και τις ψήνουμε σε ζεστό φούρνο για 1 ώρα περίπου.


2 σχόλια:

  1. Τις είχα ακουστά, αλλά δεν ήξερα πώς γίνονται. Σε ευχαριστούμε!
    Φιλιά και καλό Σ/Κ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή