Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

Το κείμενο της Τετάρτης- Βασικά χαρακτηριστικά μιας υγιούς σχέσης(http://www.psychotherapeia.net.gr/)


Ας δούμε κάποια βασικά χαρακτηριστικά μιας υγιούς σχέσης. Αν κατανοήσουμε αυτά τα χαρακτηριστικά, μπορούμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας ή να φτιάξουμε νέες σχέσεις πάνω σ’ αυτή τη βάση.
Σεβασμός
Όλοι έχουμε προσδοκίες που κάποιες φορές δεν εκπληρώνονται. Σε μια σχέση μπορεί να υπάρχουν αντίθετες απόψεις πάνω σ’ ένα θέμα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να χαλάσει η σχέση. Αντίθετα, σε μια υγιή σχέση, τα άτομα μαθαίνουν να σέβονται ο ένας τις ιδέες και τις απόψεις του άλλου.

Εμπιστοσύνη & Ειλικρίνεια
Τα άτομα σε μια υγιή σχέση είναι ανοιχτοί και ειλικρινείς. Δεν κρύβουν σημαντικά πράγματα ό ένας απ’ τον άλλο, ακόμη κι αν αυτό τους κάνει να αισθάνονται άβολα. Τα ψέματα και η συγκάλυψη υπονομεύουν την εμπιστοσύνη που είναι το θεμέλιο μιας υγιούς σχέσης.
Υποστήριξη/πιστότητα
Στα δύσκολα, οι καλοί φίλοι ή σύντροφοι, στηρίζουν ο ένας τον άλλο. Τηρούν το λόγο τους και φέρνουν εις πέρας αυτά που έχουν υποσχεθεί ότι θα κάνουν. Η πιστότητα σε μια σχέση είναι επιτακτική ειδικά σε δύσκολες περιόδους της ζωής.
Είσαι ο εαυτός σου
Ο φίλος ή ο σύντροφος θα πρέπει να σ’ εκτιμά γι’ αυτό που είσαι. Δεν πρέπει να χρειάζεται να αλλάξεις κάτι από το στυλ ή την προσωπικότητά σου για να αρέσεις στον άλλο.

Ισορροπία
Υπάρχει ισορροπία και αμοιβαιότητα στο δούναι και λαβείν μεταξύ των ατόμων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπολογίζεις καθετί που δίνεις και περιμένεις αντίστοιχη ανταπόδοση από τον άλλο. Τα άτομα σε μια υγιή σχέση ευχαριστιούνται να προσφέρουν στον άλλο χωρίς να περιμένουν ανταπόδοση και αυτό γίνεται και από τις δύο μεριές.
Ανοιχτή επικοινωνία
Τα άτομα μιλούν μεταξύ τους ανοιχτά και για τα προσωπικά τους θέματα.
Συμπόνια
Ενδιαφέρεσαι πραγματικά για τις ανάγκες του άλλου όπως ενδιαφέρεσαι και για τις δικές σου.
Επίλυση συγκρούσεων
Η υγιής διαδικασία αντιμετώπισης των διαφορών είναι να ακούς τον άλλον και να επικοινωνείς ουσιαστικά μαζί του. Να ακούς προσεκτικά, να κάνεις διευκρινιστικές ερωτήσεις και να μιλάς για το πώς νιώθεις εσύ όταν σ’ ενοχλεί κάτι παρά να κατηγορείς τον άλλο. Για παράδειγμα, «Πληγώνομαι όταν συμβαίνει αυτό γιατί …» ή «Νιώθω ότι δεν μετράει η γνώμη μου όταν …». Κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει την αντίληψη και τα συναισθήματά σου.

Διασκέδαση
Σε μια καλή σχέση, τα άτομα μπορούν να συνεργάζονται για να φέρουν εις πέρας κάποιο έργο αλλά επίσης ξέρουν και πότε να βάζουν στην άκρη τη δουλειά. Τους αρέσει να κάνουν ευχάριστες δραστηριότητες μαζί ή απλά να γελάνε μαζί.
Συγχώρεση
Σε μια καλή σχέση μπορείς να βάζεις πίσω το παρελθόν και να ελπίζεις ότι θα έρθουν καλύτερα πράγματα στο μέλλον. Αν ο ένας συνεχίζει να προσβάλλει σκόπιμα τον άλλο, περιμένοντας κάθε φορά ο άλλος να τον συγχωρήσει, τότε μπορεί να είναι καιρός να τερματιστεί η σχέση.

Παναγιώτα Δ. Κυπραίου, Ψυχοθεραπεύτρια – Συντονίστρια Σχολών Γονέων,www.psychotherapeia.net.gr

2 σχόλια: