Τετάρτη, 2 Μαρτίου 2016

Το φαγητό της ημέρας- Φακές super food(πηγή:http://www.argiro.gr/)


Υλικά συνταγής


  • 500 γρ. φακές Εγγλουβής (Λευκάδα)
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3 σκ. σκόρδο
  • 1 καρότο τριμμένο
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 φλ. πλιγούρι
  • 1-2 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι
  • 1 κλαδάκι ρίγανη
  • 1 δαφνόφυλλο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • Για το αρωματισμένο λάδι




  • 2 κ.σ πάπρικα γλυκιά
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο έξτρα
  • 2 κ.σ. ξίδι με δεντρολίβανο & θυμάρι ΠΑΝ της Οξοποιίας Ζαφειρόπουλος
  • λίγη αποξηραμένη ρίγανη
  • λίγο αποξηραμένο δυόσμο
  • λίγο στραγγιστό γιαούρτι για το σερβίρισμα
  • Εκτέλεση
    Ξεπλένουμε τις φακές αφού τις καθαρίσουμε. Τις βράζουμε για 10' σε νερό που βράζει. Πετάμε το πρώτο νερό και τις στραγγίζουμε.
    Ζεσταίνουμε το λάδι σε κατσαρόλα σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τα σπασμένα σκόρδα. Προσθέτουμε το δαφνόφυλλο, το θυμάρι και τη ρίγανη. Προσθέτουμε τον πελτέ. Τον τρίβουμε στην κατσαρόλα να ψηθεί για 2' .
    Ρίχνουμε 1½ λίτρο βραστό νερό. Προσθέτουμε τις φακές, το τριμμένο καρότο και το πλιγούρι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά μόλις πάρει βράση και βράζουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα για 20'-25' να μαλακώσουν οι φακές και να πίνουν σχεδόν όλα τα υγρά τους. Δεν είναι σούπα. Πρέπει να χυλώσουν πολύ και να μην έχει ζουμιά. Αλατοπιπερώνουμε προς το τέλος του βρασμού.
    Φτιάχνουμε το αρωματικό λάδι βάζοντας όλα μαζί τα υλικά σε μπολ. Τα ανακατεύουμε και τα προσθέτουμε στην φακή. Με ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να κρεμώσουν οι φακές και να είναι πηχτές. Αν το θέλετε ζουμερό προσθέστε λίγο ζωμό ή νερό βραστό.
    Σερβίρουμε σε ζεστά μπολ την πηχτή φακή και γαρνίρουμε με κουτάλια στραγγιστό γιαούρτι και λίγα βότανα.
    Συνοδεύουμε με φρεσκοψημένο ζυμωτό ψωμί .

    www.tvshow.gr/webtv/watch/33958,Fakes_me_plhgoyri_kai_fratzola_san_prozy.html

    Mερίδες: 5
    Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά
    Χρόνος Μαγειρέματος: 30 λεπτά

2 σχόλια: