Παρασκευή, 8 Απριλίου 2016

Το κείμενο της Τετάρτης- Πόσος καιρός χρειάζεται για να ξεπεράσουμε έναν χωρισμό;(πηγή:http://www.boro.gr/)


Η δουλειά μου με χιλιάδες ανθρώπους, καθώς και οι αναμνή­σεις από την προσωπική μου εμπειρία με έχουν οδηγήσει στο συ­μπέρασμα ότι ύστερα από τη διάλυση μιας σχέσης ακολουθούν τέσσερα στάδια "ανάρρωσης".
Γράφει η συγγραφέας, ειδικός σε ζητήματα σχέσεων Barbara De Angelis.

Αυτά τα στάδια χρειάζονται ένα έ­ως δύο χρόνια για να ολοκληρωθούν, παρ’ όλο που το διάστημα αυ­τό μπορεί, φυσικά, να ποικίλλει. Το ενδιαφέρον είναι ότι αυτά τα στάδια είναι αναπόφευκτα. Μπορεί όλο να αναβάλλεις το χωρισμό και να προσπαθείς να αποφύγεις την αναπόφευκτη "ανάρρωση", αλλά δε θα τα καταφέρεις. Όσο πιο γρήγορα αποφασίσεις να δώ­σεις ένα τέλος στη σχέση σου και να μπεις στη διαδικασία της "α­νάρρωσης", τόσο πιο γρήγορα θα ελευθερωθείς από τον πόνο.
Πρώτο στάδιο: η οδύνη
Διάρκεια: από δύο εβδομάδες έως δύο μήνες
Όταν αγαπάς κάποιον, οι ελπίδες σου, τα όνειρά σου, οι δυνά­μεις σου και η καρδιά σου δένονται με τα δικά του όνειρα, τις δικές του ελπίδες, τη δική του καρδιά. Όταν διαλύεις μια σχέση, περνάς τη διαδικασία της οδύνης, νιώθεις σαν ένα μέρος σου να σκίζεται και να φεύγει από σένα. Ακόμα και αν θέλεις να φύγει πια αυτό το άτομο από τη ζωή σου, πάλι θα νιώσεις αυτή την οδύνη. Όσο μεγαλύτερο διάστημα ήσαστε μαζί με αυτό το άτομο, τόσο περισσό θα διαρκέσει η οδύνη.
Χαρακτηριστικά της οδύνης
Νιώθεις χαμένος και μόνος.
Κλαις πολύ.
Νιώθεις απελπισμένος.
Μπορεί να σου κοπεί η όρεξη.
Νιώθεις έναν ακατάπαυστο πόνο στην καρδιά.
Σε τυλίγουν οι οδυνηρές αναμνήσεις και η νοσταλγία.
Δυσκολεύεσαι να φανταστείς ένα ευτυχισμένο μέλλον.  
Μπαίνεις στον πειρασμό να γυρίσεις στον πρώην σύντροφό σου.

     Δυσκολεύεσαι να βγάλεις πέρα την κάθε μέρα.
     Νιώθεις μεγάλο οίκτο για τον εαυτό σου.
     Η οδύνη είναι το πιο δύσκολο μέρος του χωρισμού. Νιώθεις ότι δε θα τελειώσει ποτέ — αλλά θα τελειώσει.
Μερικές συμβουλές για να περάσεις πιο εύκολα αυτό το στάδιο:
1.   Άφησε τον εαυτό σου να κλάψει και να θρηνήσει όσο περισσότερο γίνεται. Μη συγκρατήσεις τα συναισθήματά σου, γιατί ετσι επιβραδύνεις τη διαδικασία.
2.   Κράτα τον εαυτό σου σε διαρκή απασχόληση και πέρνα αρκετό χρόνο με φίλους και συγγενείς. Κάνε σχέδια από πριν για να αποφύγεις εκείνα τα μελαγχολικά Σαββατοκύριακα που κάθεσαι στο σπίτι μόνος σου, χωρίς να κάνεις τίποτε, και νιώθεις δυστυχισμένος.
3.   Φρόντισε πολύ το σώμα σου. Όσο πιο καλά τρως, ασκείσαι και ξεκουράζεσαι, τόσο πιο καλά θα νιώθεις σωματικά. Αυτό θα σε βοηθήσει να αποκτήσεις συναισθηματική σταθερότητα. Απόφυγε τις τοξικές ουσίες, το αλκοόλ και τις μεγάλες δόσεις ζάχαρης. Όλα αυτά μπορεί να σου φαίνονται πολύ ελκυστικά, αλλά θα αυξήσουν την ευαισθησία και την κατάθλιψή σου.
4.   Απόφυγε να περνάς πολύ καιρό μιλώντας με τον πρώην σύντροφό σου. Θα μπεις στον πειρασμό να τηλεφωνήσεις ή vc: συναντήσεις το πρώην σύντροφό σου όταν νιώθεις φόβο ή μοναξιά. Μην το κάνεις! Δώσε και στους δύο σας την ευκαιρία να νιώσετε ποιοι είστε χωριστά ο ένας από τον άλλον. Όσο περισσότερο μένετε σε επικοινωνία, τόσο περισσότερο θα διαρκέσει αυτό το στάδιο. Αργότερα θα έχετε την ευκαιρία να αναθεωρήσετε τη σχέση σας με διαφορετικούς όρους.
Δεύτερο στάδιο: η προσαρμογή
Διάρκεια: από δύο έως έξι μήνες
Ξέρεις ότι έχεις μπει στο δεύτερο στάδιο όταν αρχίζεις να νιώθεις καλά για μερικές μέρες. Ο πιο έντονος πόνος τον πρώτον σταδίον έχει πια τελειώσει. Έχει έρθει η ώρα να προσαρμοστείς στην καινούρια σον ζωή χωρίς το σύντροφό σου.
Αρχίζεις να ανασχηματίζεις την προσωπικότητα και την ταυτότητά σου ως "εργένης". Ξαναβάζεις τη ζωή σου σε τάξη. Αρχίζεις να δένεσαι με άλλους ανθρώπους. Αρχίζεις να βλέπεις μπροστά σου το μέλλον.
Τα χαρακτηριστικά της προσαρμογής
Αρχίζεις να κάνεις σχέδια για το μέλλον.
Αρχίζεις να διασκεδάζεις ξανά.
Μπορείς να σκέφτεσαι το σύντροφό σου ή να μιλάς γι’ αυτόν χωρίς  να καταρρέεις ή να θυμώνεις.
Παύεις να νιώθεις θύμα.
Αρχίζεις να βλέπεις γύρω σου ελκυστικούς ανθρώπους που θα ήθελες να τους γνωρίσεις.
Κλαις και νιώθεις έντονη μελαγχολία λιγότερο από πριν  ίσως μία ή δύο φορές την εβδομάδα.
Αρχίζεις να τακτοποιείς τα νομικά ζητήματα με τον πρώην σύ­ντροφό σου.
Αρχίζεις να βλέπεις πιο ξεκάθαρα τι δεν πήγε καλά στη σχέση σας.
Τρίτο στάδιο: η γιατρειά
Διάρκεια: από έξι μήνες έως ένας χρόνος
Στο τρίτο στάδιο η ζωή σου αρχίζει και πάλι να παίρνει τον κανονικό της ρυθμό. Δε νιώθεις πια ότι βρίσκεσαι σε μια μεταβατική περίοδο· συνέρχεσαι από τον πόνο και νιώθεις καλύτερα κάθε μέρα. Μπορεί να έχεις ξεκινήσει ήδη μια καινούρια σχέση ή να σκέ- φτεσαι να ξεκινήσεις. Έχεις τακτοποιήσει τις περισσότερες εκκρεμότητες με το σύντροφό σου. Τα κατάφερες να επιβιώσεις! Τώρα γιατρεύεις τις πληγές σου και ξαναβρίσκεις τον εαυτό σου.

Τα χαρακτηριστικά της γιατρειάς
Έχεις ξεκινήσει ή ενδιαφέρεσαι για να ξεκινήσεις μια καινούρια σχέση.
Νιώθεις και δείχνεις καλύτερα απ’ όσο έδειχνες τον τελευταίο καιρό.
Μπορείς να μιλάς με τον πρώην σύντροφό σου χωρίς να πονάς και να αναστατώνεσαι.
Νιώθεις ότι έκανες το σωστό.
Νιώθεις ενθουσιασμό για το μέλλον.
Νιώθεις λιγότερο συχνά θλίψη ή νοσταλγία - ίσως μία φορά την εβδομάδα ή κάθε δύο εβδομάδες.
Ασχολείσαι με το να καταλάβεις τι δεν πήγε καλά στη σχέση σου και τι θέλεις να κάνεις σε μελλοντικές σχέσεις.
Τέταρτο στάδιο: η οριστική ανάρρωση
Διάρκεια: από ένα έως δυο χρόνια
Το τέταρτο στάδιο είναι ένα μεταβατικό διάστημα όπου ξεδιαλύνεις εντελώς τον πόνο που ίσως έχει μείνει και βάζεις τον εαυτό σου σταθερά στην καινούρια του ζωή. Δε θεωρείς πια ότι μόλις έχεις διαλύσει μια σχέση. Έχεις ήδη δημιουργήσει τον κοινωνικό σου περίγυρο — καινούριους φίλους, καινούριο ερωτικό ενδιαφέρο ν, καινούρια κατεύθυνση στη ζωή. Εσύ και ο πρώην σύντροφό σου έχετε δημιουργήσει ένα καινούριο είδος σχέσης, με το οποίο αισθάνεστε αρκετά άνετα τον περισσότερο καιρό. Η καινούρια σου Ζωή έχει αρχίσει. Απόλαυσε την!
Τα χαρακτηριστικά της οριστικής ανάρρωσης
Έχεις υιοθετήσει καινούριες συνήθειες και συμπεριφορές, ώς αποτέλεσμα των λαθών που είχες κάνει στην προηγούμενη σχέση σου.
Οι άλλοι έχουν πάψει να σε ρωτούν διαρκώς πώς είσαι.
Είσαι έτοιμος να αγαπήσεις και να αγαπηθείς ξανά.
Κάπου-κάπου σκέφτεσαι τον πρώην σύντροφό σου και ίσως νιώθεις νοσταλγία αραιά και πού.
Νιώθεις ευτυχισμένος με την καινούρια σου ζωή.
Για να περάσεις τα τέσσερα αυτά στάδια μπορεί να χρειαστείς ένα χρόνο ή πέντε χρόνια. Εξαρτάται από το πόσο πρόθυμος είσαι ν’ αφήσεις το παρελθόν να φύγει, να δουλέψεις με τα συναισθήματά σου και να χρησιμοποιήσεις τα εργαλεία που υπάρχουν μέσα σε τούτο το βιβλίο για να γιατρέψεις το πόνο και την απογοήτευσή σου που η σχέση σου δεν άντεξε στο χρόνο.
Και πάλι δε θα είναι εύκολο, αλλά αυτή η διαδικασία δε θα κρατήσει για πάντα, και πριν καλά-καλά το καταλάβεις θ’αγαπηθείς ξανά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου