Πέμπτη, 21 Απριλίου 2016

Φιλοζωική Πέμπτη- Γάτες και μεταβολή του Καιρού (πηγή: http://www.hillspet.gr)


  
 
 
Η αλλαγή του καιρού σημαίνει αλλαγή των αναγκών της γάτας σας. Οι καλοκαιρινοί και οι χειμερινοί μήνες προκαλούν ιδιαίτερα προβλήματα στις γάτες.

Χειμώνας

Αν κρατάτε τη γάτα σας μέσα στο σπίτι (ή την αφήνετε μέσα μόνο τον χειμώνα) δε θα επηρεαστεί από την πτώση της θερμοκρασίας ή τους κινδύνους του κρύου αέρα. Αλλά υπάρχουν ακόμα μερικά πράγματα που πρέπει να κάνετε για να τη βοηθήσετε λίγο ακόμα.
Αν συνήθως κοιμάται στο πάτωμα, σκεφτείτε να μετακινήσετε το κρεβάτι της κάπου υψηλότερα για να αποφύγει τα ρεύματα. Εάν έχετε μια μεγαλύτερη γάτα, ή αν η γάτα σας έχει αρθρίτιδα, το κρύο μπορεί να κάνει τις αρθρώσεις της δύσκαμπτες και άβολες. Μπορεί να βρει ότι το άλμα είναι δύσκολο, έτσι θα πρέπει να την βοηθήσετε να πάει στους αγαπημένους της χώρους ύπνου, ειδικά αν βρίσκονται ψηλά.
Θα μπορούσατε να μετακινήσετε μια καρέκλα ή άλλο έπιπλο για να φτιάξετε μια σκάλα ώστε να μη χρειάζεται να πηδήξει ψηλά.
Τριγύρω
Οι γάτες εξωτερικού χώρου πρέπει να παροτρύνονται να μένουν μέσα όσο κρυώνει ο καιρός. Η πτώση της θερμοκρασίας θα ενθαρρύνει το σώμα της γάτας σας να προσαρμοστεί αναπτύσσοντας ένα πιο παχύ τρίχωμα και χτίζοντας χειμερινές ανοσίες.
Αν η γάτα σας έχει ένα καταφύγιο στον εξωτερικό χώρο, σηκώστε το από το έδαφος. Η κρύα γη θα τραβήξει περισσότερη ζέστη από τον κινούμενο αέρα. Στρέψτε την είσοδο μακριά από τον άνεμο και σκεφτείτε να απλώσετε επιπλέον σκεπάσματα. Να είστε προσεκτικοί όμως, για να αποφύγετε οτιδήποτε συγκρατήσει υγρασία και κρύο ή μουχλιάσει.
Αυτοκίνητα και Γκαράζ
Αν έχει πρόσβαση στο γκαράζ ή το αυτοκίνητο, να είστε προσεκτικοί όταν ξεκινάτε. Οι γάτες ορισμένες φορές κοιμούνται πάνω σε μηχανές ή παρκαρισμένα αυτοκίνητα επειδή παρέχουν καταφύγιο από τον άνεμο και ορισμένες φορές είναι ακόμα ζεστά.
Ποτέ μην αφήνετε τη γάτα σας χωρίς επίβλεψη το χειμώνα. Ο κρύος καιρός μπορεί να μετατρέψει γρήγορα το εσωτερικό του αυτοκινήτου σε ψυγείο.
Ώρα του φαγητού
Αν αφήσετε φαγητό έξω για τη γάτα σας, ελέγξτε μια-δυο φορές την ημέρα για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχει παγώσει. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, η γάτα σας να μην έχει παγωμένο νερό. Αν δεν βρει καθαρό νερό θα μπορούσε εύκολα να πίνει από πηγές έχουν μολυνθεί από καθαριστικά οικιακής χρήσης, οδικό αλάτι και αντιψυκτικό. Το αντιψυκτικό είναι ιδιαίτερα ελκυστικό για τις γάτες και εξαιρετικά επικίνδυνο, οπότε φροντίστε να καθαρίσετε τυχόν διαρροές στο δρόμο σας.

Καλοκαίρι

Το καλοκαίρι είναι η εποχή των ψύλλων. Επομένως, ίσως θέλετε να μιλήσετε με τον κτηνίατρό σας σχετικά με προληπτικές θεραπείες κατά των ψύλλων, ειδικά αν έχετε μια γάτα εξωτερικού χώρου.
Αν έχετε λευκή γάτα, το τρίχωμα και το δέρμα της δεν παρέχει αρκετή κάλυψη για να προστατευτεί από τον ήλιο. Πρέπει να βάλετε αντιηλιακό στις άκρες των αυτιών και της μύτης της.
Ποτέ μην αφήνετε τη γάτα σας μόνη μέσα στο αυτοκίνητο όταν έχει ζέστη. Μια γάτα μπορεί να αρρωστήσει σοβαρά ή να πεθάνει μετά από βραχεία έκθεση στην υπερβολική θερμότητα που αναπτύσσεται στο εσωτερικό ενός αυτοκινήτου.
Περισσότερο νερό
Τόσο οι γάτες εσωτερικού χώρου όσο και οι γάτες εξωτερικού χώρου χρειάζονται επιπλέον νερό κατά τη διάρκεια θερμού καιρού, καθώς μπορεί να αφυδατωθούν εύκολα. Προσέχετε για σημάδια ηλίασης:
  • Μεγάλο λαχάνιασμα
  • Θολά μάτια
  • Αστάθεια
  • Τρέκλισμα, εμετός
  • Μια σκούρα κόκκινη ή μοβ γλώσσα
Αν νομίζετε ότι η γάτα σας έχει ηλίαση θα πρέπει να την πάτε σε έναν κτηνίατρο αμέσως. Εν τω μεταξύ, προσπαθήστε να μειώσετε τη θερμοκρασία του σώματος της με την εφαρμογή δροσερού (όχι κρύο ή από την κατάψυξη) νερού στο σώμα της και να την αφήσετε να πιει μικρές ποσότητες δροσερού (και πάλι όχι κρύο ή από την κατάψυξη) νερού.
Επιτρέψτε στη γάτα σας να γλείψει μερικά παγάκια κι αν έχετε παγοκυψέλες μπορείτε να τις ακουμπήσετε πάνω στο κεφάλι, το λαιμό και το θώρακα της γάτας σας.
Οι γάτες είναι σκληρά ζώα και μπορούν να διαχειριστούν τις περισσότερες αλλαγές του καιρού. Μια μικρή βοήθεια θα διατηρήσει τη γάτα σας χαρούμενη και υγιή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου