Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016

Το φαγητό της ημέρας- Μπάμιες με κοτόπουλο(πηγή: http://cookeatup.com)

Οι μπάμιες με κοτόπουλο, μαγειρεμένες μέσα στον πεντανόστιμο ζωμό του, μας δίνουν ένα από τα πιο γευστικά πιάτα του καλοκαιριού! Είμαι σίγουρη βέβαια ότι πολλοί θα διαφωνήσουν γιατί η μπάμια είναι ένα από τα πιο παρεξηγημένα λαχανικά, με φανατικούς οπαδούς αλλά και ορκισμένους εχθρούς. Αυτούς τους δεύτερους δεν θα προσπαθήσω να τους πείσω απαριθμίζοντας τις μοναδικές ευεργετικές ιδιότητες της σε σχέση με άλλα λαχανικά, για τον απλό λόγο ότι αν κάτι δεν σου αρέσει δεν το τρως, τελεία και παύλα. Το μόνο που θα πω είναι ότι αν τις μαγειρέψεις σωστά και όμορφα μπορούν να σε καταπλήξουν. Γιατί η μπάμια φίλοι μου δεν αντέχει την κακομεταχείρηση. Θέλει παραχάιδεμα και γλυκομίλημα για να συγκλονίσει!

Τι θα χρειαστούμε…

  • 3 μπουτάκια κοτόπουλου
  • 500 γρ. μπάμιες
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 κόκκινη πιπεριά προαιρετικά
  • 2 ώριμες ντομάτες ή 1 κουτί χυμό ντομάτας
  • 1 κ. σούπας πελτέ
  • 1/2 φλ. μαϊντανό
  • Αλάτι και πιπέρι
  • Λίγη ζαχαρίτσα προαιρετικά αν οι φρέσκες ντομάτες είναι λίγο ξινούτσικες

Πώς θα το φτιάξουμε…

Κοτόπουλο με μπάμιες
Πλένουμε καλά τις μπάμιες μέσα σε μπόλικο νερό με απαλές κινήσεις. Τις βγάζουμε να στραγγίξουν και κόβουμε προσεκτικά το κοτσανάκι που βρίσκεται στο πάνω μέρος. Καλά είναι να κοπεί κωνικά όπως στην φωτογραφία γιατί αν την κόψουμε ίσια και χαμηλά θα ανοίξουν τρυπούλες και θα βγει η κόλλα της μπάμιας, αυτό δηλαδή που αποτρέπει τον κόσμο από το να τις φάει. Αν πάλι την κόψουμε ίσια και ψηλά, χρειάζεται περισσότερο χρόνο βρασίματος απ΄ότι το υπόλοιπο μέρος της μπάμιας και ίσως πάλι να έχουμε το ίδιο δυσάρεστο αποτέλεσμα γιατί διακινδυνεύουμε να λιώσει η μπάμια. Οπότε καλύτερα να διαθέσουμε λίγο περισσότερο χρόνο και να τις περιποιηθούμε όπως πρέπει. Αν τώρα καταλάθος κόψουμε πιο βαθιά και φανούν οι τρυπούλες της μπάμιας, καλύτερα να την πετάξουμε.
Κοτόπουλο με μπάμιες
Αφού τις καθαρίσουμε, τις πασπαλίζουμε με 1 κ. γλυκού αλάτι, τις ραντίζουμε με 3 κ. σούπας ξύδι, τις ανακατεύουμε απαλά και τις αφήνουμε να σταθούν γύρω στην μια ώρα.
Για να τις μαγειρέψουμε υπάρχουν διάφορες επιλογές ανάλογα με το γούστο του καθενός είτε στην κατσαρόλα είτε στο φούρνο είτε και συνδυαστικά. Εγώ θα σας δείξω τον τρόπο που μας αρέσει περισσότερο αλλά και μια μικρή παραλλαγή για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα.
Κοτόπουλο με μπάμιες
Ζεσταίνουμε το λάδι στην κατσαρόλα και ροδίζουμε τα μπουτάκια και από τις δύο πλευρές. Τα βγάζουμε από την κατσαρόλα και τα αφήνουμε στην άκρη.
Κοτόπουλο με μπάμιες
Κόβουμε το κρεμμύδι και την πιπεριά σε μικρά κομματάκια και τα σοτάρουμε στο λάδι που ροδίσαμε το κοτόπουλο.
Κοτόπουλο με μπάμιες
Όταν μαλακώσουν, ξαναβάζουμε τα μπουτάκια στην κατσαρόλα. Κόβουμε τις ντομάτες σε μικρά κυβάκια και τις προσθέτουμε στην κατσαρόλα μαζί με τον πελτέ. Αλατοπιπερώνουμε αλλά μην ξεχάσετε ότι και στις μπάμιες έχουμε ήδη βάλει αλάτι οπότε προσεκτικά. Προσθέτουμε νερό μέχρι να σκεπαστεί το κοτόπουλο και το αφήνουμε να βράσει μέχρι να μαλακώσει.
Κοτόπουλο με μπάμιες
Όταν το κοτόπουλο είναι έτοιμο, το βγάζουμε και το αφήνουμε στην άκρη. Ρίχνουμε στο ζουμάκι τις μπάμιες και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Προσθέτουμε λίγο νεράκι αν χρειάζεται έτσι ώστε οι μπάμιες να είναι σκεπασμένες. Από δω και πέρα δεν ανακατεύουμε με κουτάλα σε καμία περίπτωση. Απλά κουνάμε την κατσαρόλα κυκλικά ώστε να ανακατευτούν τα υλικά. Σιγοβράζουμε τις μπάμιες σε χαμηλή θερμοκρασία και προσέχουμε το ζουμάκι. Αν χρειαστεί νερό προσθέτουμε λίγο λίγο και συχνά ώστε το φαγητό να μελώσει και να μην στεγνώσει. Δοκιμάζουμε για το αλάτι και προσθέτουμε αν χρειάζεται.
Κοτόπουλο με μπάμιες
Όταν οι μπάμιες μαλακώσουν, έχουμε δύο επιλογές. Η μία είναι να ξαναβάλουμε τα μπουτάκια πάλι μέσα στην κατσαρόλα προσεκτικά μην χαλάσουμε τις μπάμιες, 5 λεπτά πριν κατεβάσουμε το φαγητό. Η άλλη είναι να ψήσουμε τα μπουτάκια στο γκριλ για να ξεροψηθεί η πέτσα.
Κοτόπουλο με μπάμιες
Σερβίρουμε το ξεροψημένο μπουτάκι και συνοδεύουμε με τις μπάμιες.
Κοτόπουλο με μπάμιες
Για λίγο πιο ελαφρύ αποτέλεσμα αφαιρούμε την πέτσα από το κοτόπουλο. Ζεσταίνουμε το λάδι και προσθέτουμε το κρεμμύδι και τα μπουτάκια. Τα γυρνάμε στο λαδάκι πολύ λίγο, ίσα να γυαλίσει το κρεμμύδι και να ασπρίσει το κοτόπουλο.
Κοτόπουλο με μπάμιες
Προσθέτουμε την σάλτσα και συνεχίζουμε κανονικά όπως πριν.
Κοτόπουλο με μπάμιες
Όταν μαλακώσουν οι μπάμιες ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα τα μπουτάκια λίγο πριν το αποσύρουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου