Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2016

Φιλοζωική Πέμπτη- Η περίοδος στα θηλυκά σκυλιά(πηγή:http://www.newsbeast.gr/)


Ο κύκλος περιόδου στις σκυλίτσες είναι... μυστήριο για πολλούς ιδιοκτήτες! Πότε έρχεται η περίοδος, πόσο κρατά, πώς θα το καταλάβετε και τι πρέπει να κάνετε;
Η πρώτη περίοδος στο θηλυκό σκυλί έρχεται στην ηλικία των 6 έως 12 μηνών. Τα μικρόσωμα σκυλιά εμφανίζουν νωρίτερα περίοδο ενώ τα μεγαλόσωμα αργούν περισσότερο και μπορεί να έχουν περίοδο για πρώτη φορά ακόμα και στον 2ο χρόνο ζωής τους.
Ένα μη στειρωμένο θηλυκό σκυλί θα έχει περίοδο κάθε 6-8 μήνες ή πιο γενικά, δύο φορές το χρόνο.
Η περίοδος στα θηλυκά σκυλιά κρατά 2 με 3 εβδομάδες αν και σε μερικά σκυλιά μπορεί να κρατά μόνο 1 εβδομάδα ή σε άλλα 4 εβδομάδες. Κατά τη διάρκεια της περιόδου, θα παρατηρήσετε το αιδοίο του ζώου να είναι πρησμένο και θα υπάρχει αίμα που πολλές φορές ''αφήνεται'' στο πάτωμα. Τα περισσότερα σκυλιά γλύφονται στο σημείο για να καθαριστούν.
Τι πρέπει να προσέχετε όταν η σκυλίτσα είναι σε οίστρο
Θα πρέπει να προσέχετε πολύ τη σκυλίτσα όταν έχει περίοδο, καθώς μπορεί να ζευγαρώσει και να μείνει έγκυος. Τα θηλυκά με περίοδο έχουν μια συγκεκριμένη μυρωδιά, που συνήθως δεν είναι αντιληπτή από τους ανθρώπους η οποία «τρελαίνει» και προσελκύει τα αρσενικά σκυλιά.
Δεν μπορείτε να αφήσετε τη σκυλίτσα στην αυλή ή στο κήπο, αφού θα μαζευτούν σίγουρα αδέσποτα αρσενικά σκυλιά ή αρσενικά σκυλιά από τα γύρω σπίτια που θα το σκάσουν, με κίνδυνο να χαθούν ή να τραυματιστούν μεταξύ τους.
Τα αρσενικά δίνουν μάχες μεταξύ τους, στην προσπάθειά τους να ζευγαρώσουν. Επίσης, πρέπει να προσέχετε όταν βγάζετε βόλτα τη σκυλίτσα σας. Μπορεί να σας ακολουθήσει κάποιο αρσενικό σκυλί. Μην την πηγαίνετε στο πάρκο και εκεί που ξέρετε ότι μπορεί να υπάρχουν άλλα σκυλιά με τους ιδιοκτήτες τους, γιατί θα δημιουργηθεί ένταση.
Έχετε τη σκυλίτσα πάντα με λουρί και μην την αφήνετε με αρσενικά σκυλιά για να αποφύγετε μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.
Το αίμα από την περίοδο μπορεί να λεκιάσει τα χαλιά σας ή άλλες επιφάνειες. Μπορείτε να περιορίσετε το σκυλί σε έναν χώρο όσο έχει περίοδο ή να της φορέσετε ειδικό «βρακάκι»' με σερβιέτα ή βαμβάκι. (Μπορείτε να τα βρείτε διαθέσιμα στα pet shops). Με αυτό το τρόπο θα μπορεί να κάθεται παντού και να κυκλοφορεί μέσα στο σπίτι, χωρίς να αφήνει λεκέδες.
Μόνιμη λύση εφόσον δεν σκοπεύετε να ζευγαρώσετε το σκυλί και δεν έχετε διαθέσιμες οικογένειες για τα κουτάβια του είναι η στείρωση. Πολλοί κτηνίατροι προτείνουν να εμφανιστεί η πρώτη περίοδος του σκυλιού και αφου ολοκληρωθεί, να γίνει η στείρωση.
Βέβαια, οι σύγχρονες απόψεις λένε ότι δεν υπάρχει ιατρικός λόγος που να το επιβάλλει αυτό και μάλιστα αν το σκυλί στειρωθεί πριν την πρώτη περίοδο, μειώνονται κατά πολύ οι πιθανότητες να εμφανίσει καρκίνο μαστών. Επίσης, δεν μπορεί να μείνει έγκυος και δεν υπάρχει κίνδυνος όταν συνυπάρχει με αρσενικά σκυλιά. Συζητήστε το με τον κτηνίατρο σας ώστε να σας κατατοπίσει.
Πηγή: adespoto.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου